SWOT Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?
Başarılı bir iş yürütmek ve mümkün olduğunca verimli çalıştığınızdan emin olmak için süreçlerinizi düzenli olarak analiz etmelisiniz. Şirketinizi değerlendirmenin sayısız yolu olsa da en etkili yöntemlerden biri SWOT analizi yapmaktır. Bu içerik sonunda swot analizi nedir? sorusuna kapsamlı bir cevap bulacağınızı düşünüyorum 🙂
İÇİNDEKİLER
SWOT Analizi Nedir?
Bir SWOT (güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler) analizi, şirketinizin zorlukların üstesinden gelmesine ve hangi yeni yolların izleneceğini belirlemesine yardımcı olan bir planlama süreç yöntemidir. Rakip analizi yöntemleri içinde en sık kullanılan analizlerin başında gelmektedir.
SWOT, aşağıdaki kelimelerin baş harflerinden oluşmaktadır:
Strengths (Güçlü Yönler)
Weaknesses (Zayıf Yönler)
Opportunities (Fırsatlar)
Threats (Tehditler)
SWOT analizinin birincil amacı, kuruluşların bir iş kararı vermede yer alan tüm faktörler hakkında tam bir farkındalık geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Bu yöntem, 1960’larda Stanford Araştırma Enstitüsü’nden Albert Humphrey tarafından kurumsal planlamanın neden sürekli olarak başarısız olduğunu belirlemek için yürütülen bir çalışma sırasında oluşturuldu. SWOT, kuruluşundan bu yana, işletme sahiplerinin şirketlerini kurmaları ve büyütmeleri için en kullanışlı araçlardan biri haline gelmiştir.
CCS Innovations’ın baş pazarlama stratejisti Bonnie Taylor, Business News Daily’ye verdiği demeçte, “Küçük bir işletmenin geleceğini, tüm iç ve dış kaynaklara ve tehditlere kapsamlı bir bakış da dahil olmak üzere, tüm açılardan değerlendirmeden doğru bir şekilde planlamak imkansız” dedi. “Bir SWOT bunu, acemi işletme sahiplerinin bile anlayabileceği ve benimseyebileceği dört basit adımda başarır.”
- SWOT analizi, şirketinizin güçlü, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditlerinin bir derlemesidir.
- Bir SWOT analizinin birincil amacı, kuruluşların bir iş kararı vermede yer alan tüm faktörler hakkında tam bir farkındalık geliştirmelerine yardımcı olmaktır.
- İster yeni girişimler araştırıyor olun ister şirket içi politikaları yeniliyor olun, ister bir planın yürütülmesinin ortasında bir planı değiştirme veya değiştirme fırsatlarını değerlendiriyor olun, herhangi bir şirket eylemini taahhüt etmeden önce bir SWOT analizi gerçekleştirin.
- Zayıf yönlerin ve tehditlerin üstesinden gelmek için güçlü yönlerden ve fırsatlardan yararlanmaya odaklanarak önerileri ve stratejileri keşfetmek için SWOT analizini kullanın.
SWOT Analizinin Özellikleri
Bir SWOT analizi, kısaltmanın dört unsuruna odaklanır ve şirketlerin bir strateji, eylem veya girişimi etkileyen güçleri belirlemesine olanak tanır. Bu olumlu ve olumsuz unsurları bilmek, şirketlerin bir planın hangi bölümlerinin tanınması gerektiğini daha etkin bir şekilde iletmelerine yardımcı olabilir.
SWOT analizi taslağı hazırlarken, bireyler tipik olarak, karşılaştırma için her bir etkileyen öğeyi yan yana listelemek için dört sütuna bölünmüş bir tablo oluşturur. Güçlü ve zayıf yönler, nihai olarak birbirine bağlı olduklarından, birbirleriyle ilişkili olmalarına rağmen, tipik olarak listelenen fırsatlar ve tehditlerle kelimesi kelimesine eşleşmeyecektir.
Royce Leather’ın genel müdürü Billy Bauer, dış tehditleri iç zayıflıklarla eşleştirmenin bir şirketin karşılaştığı en ciddi sorunları vurgulayabileceğine dikkat çekti. “Risklerinizi belirledikten sonra, sorunları çözmek için şirket kaynaklarını atayarak iç zayıflığı ortadan kaldırmanın veya tehdit altındaki iş alanını terk ederek ve güçlendirdikten sonra karşılayarak dış tehdidi azaltmanın en uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz”
-
Güçlü Yönler
Güçlü yönler, kuruluşunuzun özellikle iyi yaptığı veya sizi rakiplerinizden ayıracak şekilde yaptığı şeylerdir. Kuruluşunuzun diğer kuruluşlara göre sahip olduğu avantajları düşünün. Bunlar, personelinizin motivasyonu, belirli malzemelere erişim veya güçlü bir üretim süreçleri dizisi olabilir.
Güçlü yönleriniz, kuruluşunuzun ayrılmaz bir parçasıdır. Neyi herkesten daha iyi yapıyorsunuz? İşinizi hangi değerler yönlendiriyor? Başkalarının yapamayacağı hangi benzersiz veya en düşük maliyetli kaynaklardan yararlanabilirsiniz? Kuruluşunuzun Benzersiz Satış Teklifini belirleyin ve analiz edin (USP) ve bunu Güçlü Yönler bölümüne ekleyin.
Ardından bakış açınızı tersine çevirin ve rakiplerinizin güçlü yönlerinin olarak ne olabileceğini ekibinizle tartışın. Hangi faktörler, satışı onlardan önce elde ettiğiniz anlamına gelir?
Unutmayın, kuruluşunuzun herhangi bir yönü size açık bir avantaj sağlıyorsa yalnızca bir güçtür. Örneğin, tüm rakipleriniz yüksek kaliteli ürünler sağlıyorsa, o zaman yüksek kaliteli bir üretim süreci pazarınızda bir güç değil, bir zorunluluktur.
-
Zayıf Yönler
Güçlü yönler gibi zayıf yönler de kuruluşunuzun doğal özellikleridir, bu nedenle çalışanlarınıza, kaynaklarınıza, sistemlerinize ve prosedürlerinize odaklanın. Neleri iyileştirebileceğinizi ve kaçınmanız gereken uygulama türlerini düşünün.
Bir kez daha, pazarınızdaki diğer insanların sizi nasıl gördüğünü hayal edin (veya öğrenin). Kör olmaya meyilli olduğunuz zayıflıklarınızı fark ediyorlar mı? Rakiplerinizin nasıl ve neden sizden daha iyi durumda olduğunu incelemek için zaman ayırın. Neyiniz eksik?
Dürüst olun. Bir SWOT analizi, yalnızca ihtiyacınız olan tüm bilgileri toplarsanız değerli olacaktır. Bu nedenle, gerçekçi olmak ve gerçeklerle bir an önce yüzleşmek en iyisidir.
İç Faktörler
Güçlü yönler (S) ve zayıf yönler (W), sizin için hazır olan kaynaklar ve deneyimler olan dahili faktörleri ifade eder.
Bunlar yaygın olarak kabul edilen bazı dahili faktörlerdir:
- Finansal kaynaklar (finansman, gelir kaynakları ve yatırım fırsatları)
- Fiziksel kaynaklar (konum, tesisler ve ekipman)
- İnsan kaynakları (çalışanlar, gönüllüler ve hedef kitleler)
- Doğal kaynaklara, ticari markalara, patentlere ve telif haklarına erişim
- Mevcut süreçler (çalışan programları, departman hiyerarşileri ve yazılım sistemleri – CRM Yazılımı ve Muhasebe Yazılımı gibi)
-
Fırsatlar
Fırsatlar, olumlu bir şeyin gerçekleşmesi için var olan şanslardır, bunları kendiniz talep etmeniz gereklidir.Genellikle kuruluşunuzun dışındaki durumlardan kaynaklanırlar ve gelecekte neler olabileceğine dair bir göz gerektirirler. Hizmet ettiğiniz pazardaki veya kullandığınız teknolojideki gelişmeler olarak ortaya çıkabilirler. Fırsatları tespit edebilmek ve kullanabilmek, kuruluşunuzun rekabet etme ve pazarınızda liderliği ele geçirme becerisinde büyük bir fark yaratabilir.
Yararlanabileceğiniz iyi fırsatları düşünün. Bunların ezber bozan şeyler olması gerekmez, küçük avantajlar bile kuruluşunuzun rekabet gücünü artırabilir. Etkisi olabilecek büyük veya küçük hangi ilginç pazar eğilimlerinin farkındasınız?
Ayrıca alanınızla ilgili hükümet politikasındaki değişikliklere de dikkat etmelisiniz. Sosyal kalıplardaki, nüfus profillerindeki ve yaşam tarzlarındaki değişikliklerin tümü ilginç fırsatlar ortaya çıkarabilir.
-
Tehditler
Tehditler, tedarik zinciri sorunları, pazar gereksinimlerindeki değişimler veya işe alım sıkıntısı gibi işinizi dışarıdan olumsuz etkileyebilecek her şeyi içerir. Tehditleri önceden tahmin etmek, bunların kurbanı olmadan ve büyümeniz duraklamadan önce bunlara karşı önlem almak hayati önem taşır.
Ürününüzü pazara sunarken ve satarken karşılaştığınız engelleri düşünün. Ürünleriniz için kalite standartlarının veya spesifikasyonlarının değiştiğini ve liderliğinizi korumak istiyorsanız bu ürünleri değiştirmeniz gerekeceğini fark edebilirsiniz. Gelişen teknoloji, her zaman var olan bir tehdit ve aynı zamanda bir fırsattır!
Daima rakiplerinizin ne yaptığını ve zorlukla başa çıkmak için kuruluşunuzun vurgusunu değiştirip değiştirmeyeceğinizi düşünün. Ancak yaptıklarının sizin için doğru bir şey olmayabileceğini unutmayın. Bu nedenle, konumunuzu nasıl iyileştireceğini bilmeden bunları kopyalamaktan kaçının.
Kuruluşunuzun özellikle dış zorluklara maruz kalıp kalmadığını araştırdığınızdan emin olun. Örneğin, sizi pazarınızdaki küçük değişikliklere karşı savunmasız bırakabilecek kötü borç veya nakit akışı sorunlarınız mı var? Bu, işinize ciddi şekilde zarar verebilecek türden bir tehdittir, bu yüzden dikkatli olun.
Dış Faktörler
Dış güçler her şirketi, kuruluşu ve bireyi etkiler ve etkiler. Bu faktörlerin bir fırsata (O) veya tehdide (T) doğrudan veya dolaylı olarak bağlı olup olmadığı, her birini not etmek ve belgelemek önemlidir.
Dış etkenler, genellikle sizin veya şirketinizin kontrol etmediği, örneğin aşağıdakiler gibi şeylerdir:
- Pazar eğilimleri (yeni ürünler, teknolojik gelişmeler ve izleyici ihtiyaçlarındaki değişimler)
- Ekonomik trendler (yerel, ulusal ve uluslararası finansal trendler)
- Finansman (bağışlar, yasama organı ve diğer kaynaklar)
- Demografi
- Tedarikçiler ve ortaklarla ilişkiler
- Siyasi, çevresel ve ekonomik düzenlemeler
SWOT çerçevenizi oluşturduktan ve SWOT analizinizi doldurduktan sonra, sonuçlara dayalı olarak bazı öneriler ve stratejiler geliştirmeniz gerekecektir. Danışmanlık firması Strategic Communications’ın sahibi ve CEO’su Linda Pophal, bu stratejilerin zayıf yönlerin ve tehditlerin üstesinden gelmek için güçlü yönlerden ve fırsatlardan yararlanmaya odaklanması gerektiğini söyledi.
Pophal, “Aslında bu, kuruluşların en yaratıcı olma fırsatına sahip olduğu ve yenilikçi fikirlerin ortaya çıkabileceği, ancak yalnızca analiz ilk etapta uygun şekilde hazırlanmışsa, strateji geliştirme alanıdır” dedi.
SWOT Analizi Nasıl Yapılır?
Bir SWOT analizi genellikle karar vericilerin öncelikle işletme, organizasyon, girişim veya birey için ulaşmayı umdukları hedefi belirlemelerini gerektirir. Oradan karar vericiler, güçlü ve zayıf yönlerin yanı sıra fırsatlar ve tehditleri de listeler.
Karar verme sürecini yönlendirmek için çeşitli araçlar mevcuttur. Sıklıkla dört SWOT öğesinin her birinin altına giren sorular sağlarlar.
Örneğin, katılımcılara şirketlerinin güçlü yönlerini belirlemeleri için şu soru sorulabilir: “Başkalarından daha iyi ne yaparsınız?” ve “ne gibi avantajlarınız var?” Zayıf yönleri belirlemek için onlara “nerede iyileştirmeye ihtiyacınız var?” diye sorulabilir. Benzer şekilde, “hangi pazar eğilimleri satışları artırabilir?” sorusu fırsatların tespitinde, “rakiplerinizin pazar payı avantajları nerede?” sorusu da tehditleri belirlemek için örnek olarak verilebilir.
SWOT Analizi Örneği
Bir SWOT analizinin nihai sonucu, bir öznenin özelliklerinin bir çizelgesi veya listesi olmalıdır. Aşağıda hayali bir perakende çalışanının SWOT analizine yönelik bir örnek verilmiştir:
- Güçlü Yönler: İyi iletişim becerileri, vardiyalara düzeni, müşterilerle iyi ilgilenir, tüm departmanlarla iyi geçinir, fiziksel güç, iyi kullanılabilirlik.
- Zayıf Yönler: Uzun molalar verir, teknik becerisi düşüktür, sohbet ederek vakit geçirmeye çok yatkındır.
- Fırsatlar: Müşterilere ürün sunmak, ürünleri bulmalarına yardımcı olmak, müşterilerin memnun kalmasına yardımcı olmak, müşterilere satın alma sonrasında yardımcı olmak ve satın alma güvenini sağlamak, rafları stoklamak.
- Tehditler: Bazen kesintiler nedeniyle yoğun iş sırasında zaman kaybetmek, bazen satış sonrası müşteri başına çok fazla zaman harcamak, departmanlar arası sohbette çok fazla zaman geçirmek.
SWOT Analizinin Artıları ve Eksileri
SWOT analizinin avantajları arasında şunlar yer alır:
- Analiz, işletmenin, projenin, girişimin veya bireyin bir hedefe başarılı bir şekilde ulaşıp ulaşamayacağını etkileme olasılığı en yüksek olan faktörlerin görsel bir temsilini oluşturur.
- Deneyimli disiplinler arası ekip üyelerini dahil ederek, bir SWOT analizi birçok farklı bakış açısını ve yaklaşımı teşvik edebilir.
- Böyle bir çeşitlilik, bir SWOT analizinin her bir unsuru ortaya çıkarmasına ve aksi takdirde fark edilmeyebilecek yaratıcı fikirleri ve gözden kaçan sorunları ortaya çıkarmasını sağlar.
Başarıyı etkileyen birçok dinamiği anlamak için SWOT analizi önemli olsa da yöntemin aşağıdaki gibi sınırları vardır:
- Analiz, ilgili tüm faktörleri içermeyebilir, çünkü bazı güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler kolayca gözden kaçabilir veya yanlış anlaşılabilir.
- Her öğenin girdisi genellikle öznel olabilir ve çarpık bir bakış açısı verebilir.
- Yalnızca belirli bir zaman noktasındaki faktörleri yakaladığı ve bu faktörlerin zaman içinde nasıl değişebileceğine izin vermediği için, SWOT analizi sonuçlarının geçerliliği kısıtlı süreli olabilir.
Bu yazıyı okuduktan sonra markanıza, işletmenize veya bunlara sahip değilseniz kendinize bir SWOT analizi yapın. Bakalım dış çevrenize göre hangi noktalarda daha zayıf ve hangi noktalarda güçlüsünüz? Zayıf noktalarınızı geliştirin, güçlü yönlerinizi ise öne çıkarın.
Önce tespit sonra start!
2022 yılında başarılı ve büyük markaların uyguladığı 7 Pazarlama Trendini öğrenmek için tıklayın.