Marka İsmi Bulma ve Oluşturma
Marka ismi, girişiminizin en temel ve en önemli noktalarından biri hatta ilki bile diyebilirim. Markanız sizin bebeğiniz, marka isminiz ise bebeğinizin ömür boyu onunla kalacak ismi. Herkesin o isimle sesleneceği, herkesin o isimle hatırlayacağı hatta hafızalara kazınacağı.
Harika iş fikrinizi ona en uygun olacak isimle tamamlamalısınız. Ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ama nasıl bulacağımızı bilmiyoruz dediğinizi duyar gibiyim 🙂
Marka ismi bulma kesinlikle zor bir süreç olduğuna katılıyorum. Bazen birden aklınıza gelebilir bazense aylarca düşünmeniz gerekebilir. Marka isminizin başarılı olması için sahip olması gereken bazı özellikler bulunuyor. Bu içerikte “marka adı nasıl bulunur?” ile ilgili tüm sorularınızı yanıtlamaya geldim. Hadi başlayalım!
İÇİNDEKİLER
Marka Adı Nedir?
Marka ismi, bir şirket tarafından sunulan bir ürün veya hizmet serisini veya ailesini tanımlamak için kullanılan benzersiz ve akılda kalıcı bir addır. Amaç, adı pazardaki diğer markalardan ayırt edilebilir kılmak ve aslında marka değeri oluşturmaktır.
Örneğin; Canon, fotoğraf ekipmanı ve diğer teknolojik ürünler satan bir Japon şirketi olan Canon Inc. tarafından sunulan tüm ürünlerde kullanılan marka adıdır. Bu durumda şirket adı ve marka adı aynı kullanılmıştır.
Diğer bir marka adı yapılanması ise, şirket adından farklı marka adları atayarak başka bir strateji kurgulamaktır. Buna örnek olarak, Oral-B, Pampers ve Ariel gibi birçok markanın sahibi olan bir Amerikan tüketim malları şirketi olan Procter & Gamble verilebilir.
Marka İsmi Seçimi Neden Önemlidir?
Marka adı seçiminin çok önemli olduğunu zaten birçoğumuz biliyoruz. Her şeyden önce markanızın en temelini oluşturuyor. Marka adın seçiminin çok önemli bir adım olmasının da dört ana nedeni bulunuyor.
Marka Bilinirliği
Her şeyden önce bir marka adı, müşterilerin işletmeniz hakkında fark edeceği ilk şeydir. Genellikle şirketiniz hakkında sahip olacakları ilk izlenim budur, bu yüzden onu iyi bir hale getirmek çok önemlidir! Marka adı, marka kimliğinizin değerli bir parçasıdır. Müşterilerin pazarda markanızı tanımasına ve hatırlamasına yardımcı olur.
Marka Farklılaştırması
İyi bir isim, markanızın kalabalık bir pazarda öne çıkmasını sağlar. Teknoloji endüstrisinden bir örneğe bakalım: Dell, Lenovo, Sony veya Samsung gibi bir havuzda Apple gibi bir isim aniden kalabalığın arasından sıyrılmıştır. Apple, sektördeki diğer marka isimlerinden farklı olarak basit ve hatırlaması kolay bir kelime seçmişti.
Marka Adı Duygulara Seslenir
Marka adları sözcüklerdir ve insanlar bunları duyduklarında, onlar hakkında belirli duygular veya önyargılı kavramlar hissedebilirler. Bu nedenle, ismin uygun duyguları ve olumlu marka çağrışımlarını aktaracağından emin olmak için doğru araştırma yapmak çok önemlidir. Bunun ilgili bir örneği, diğer ürünlerin yanı sıra rehberli meditasyonlar ve uyku hikayeleri sunan bir Amerikan yazılım şirketi olan Calm’dır. Markanın adı – Calm – ürünlerinin stresi azaltmak, meditasyon yapmak ve daha rahat hissetmek gibi faydalarını doğrudan ifade eder. Ayrıca birçok dilde telaffuzu kolay olan bir kelimedir.
Marka İsmi, Marka Değeri Oluşturabilecek Uzun Vadeli Bir Varlıktır
Bir markayı oluşturan tüm unsurlar arasında, marka ismi muhtemelen en uzun ömürlü olanıdır. Bu yüzden zaman içinde de marka değeri ile alakalı kalması gerekir.
Bir şirket yeni iletişim kampanyaları oluşturmaya, logoyu değiştirmeye veya ambalaj tasarımını yenilemeye karar verebilir ancak büyük olasılıkla yıllar boyunca aynı adı koruyacaktır. Bu nedenle güçlü bir marka ismi seçimi, marka değeri oluşturmanıza yardımcı olacak en temel adımlardan biridir. Bu, müşterilerinizin sunduğunuz ürün veya hizmetin ötesinde markanızla ilişkilendirdiği değerdir.
İyi Marka Adlarının Sahip Olduğu 10 Ortak Özellik
Peki, marka adınızı olabildiğince iyi hale nasıl getirebilirsiniz? Pek çok marka ismi var, ancak sektörde yer edinmiş güçlü ve etkili olan marka isimlerinin birkaç ortak özelliği bulunuyor. Markanız için iyi bir ismin temel özellikleri şunlardır:
1. Akılda Kalıcı
En iyi marka isimleri, müşterilerin kolayca hatırlayabildiği isimlerdir. Bu durum, özellikle de müşterilerin aralarından seçim yapabileceği birçok seçeneğe sahip olduğu rekabetçi bir pazardaysanız daha da önemlidir.
Hatırlaması kolay bir isim, kalabalığın arasından sıyrılmanıza yardımcı olacaktır. Ardından, müşteriler bir satın alma işlemi yapmaya hazır olduklarında, akılda kalan markaların akla gelme olasılığı çok daha yüksektir.
2. Anlamlı
Marka ismi, hedef kitleniz için de anlamlı olmalıdır. Markanızın neyi temsil ettiğini yansıtmalı ve ürün veya hizmetinizin faydalarını iletmelidir.
Anlamlı olmasından kastım marka isminizin, direkt olarak ürününüz veya hizmetinizle alakalı bir isim olması değil. Kelime olarak direkt onu yansıtmasa da marka adınıza sonradan anlam yükleyebilirsiniz. Karar kıldığınız marka ismi ile ürününüz/hizmetiniz arasında bağlantı kurmak mümkün. Burada da devreye hikayeleştirme ve metin yazarlığı yeteneği devreye giriyor.
Marka adınızı sonradan anlamlandırabilirsiniz.
3. Kısa ve Öz
Kısa ve doğrudan terimler, müşterilerin hatırlaması daha kolaydır ve karışıklıkta kaybolma olasılığı daha düşüktür. Ek olarak, daha kısa ve öz bir marka adı genellikle daha çok yönlüdür; çeşitli pazarlama kanallarında ve farklı cihazlarda daha verimli bir şekilde kullanılabilir.
4. Hecelemesi ve Telaffuzu Kolay
Bu nokta basit gibi görünebilir, ancak marka adınızın müşterilerin hecelemesi ve telaffuz etmesi için kolay olduğundan emin olmanız önemlidir. Basit ve yalın olanın her zaman işe yaradığını savunanlardanım. Marka ismi seçiminde de bu durum geçerli. Ne kadar kolay bir marka adına sahip olursanız, o kadar kolay akla gelirsiniz.
5. Farklı
Günümüzün kalabalık pazarında, diğerlerinden sıyrılan bir isme sahip olmak çok çok önemlidir. Ayrıca, adınız köklü bir şirkete çok benziyorsa, onları kopyalıyormuşsunuz ve markanızın kalitesiz olduğu izlenimini verebilir.
6. Olumlu Hisler
Olumsuz anlamı olan kelimeler kullanmamaya dikkat edin. Nadir durumlarda, bir ismin başka bir dilde son derece olumsuz bir çağrışımı olabilir, bu da düşünülmelidir.
Bu yüzden seçtiğiniz marka adına karar vermeden önce farklı dillerde ne anlama geldiğini de araştırmalısınız özellikle de büyük hedefleriniz varsa.
7. Korunabilir
Bir ticari marka adı seçtikten sonra, ilgili web etki alanının erişilebilir olup olmadığına ve ticari marka olup olmadığına bakın. Bir ticari marka, onu hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak yasal olarak korumanıza olanak tanır.
8. Sempatik
Siz ve diğer ilgili kişiler markadan zevk almalı ve markayla özdeşleşmelisiniz! İnsanların markanız için, “Bu marka bana sempatik geliyor” diyebilmesini sağlamak konusunda marka adı en etkili noktalardan biridir.
9. Zamansız
En iyi isimler, zamana karşı dayanıklı olanlardır. Markanız için bir isim seçerken trendlerden veya heveslerden kaçının. Bunun yerine, gelecek yıllar için de uygun olacak bir isim seçin.
10. Mevcut
Bir marka adına karar vermeden önce, kullanılabilir olduğundan emin olmak için kapsamlı bir arama yapmayı unutmayın. Bulduğunuz ismi, sürecin devamında başka birinin aldığını ve kullandığını öğrendiğinizde her şey geç olacaktır. Geç kalmadan önce detaylı bir araştırma yapın.
Marka Adı Nasıl Bulunur?
Başlamadan önce, markanız için en iyi ismi bulmanın kolay bir iş olmadığını ve birçok kişinin marka/iş stratejilerinin bu aşamasında sıkışıp kaldığını kabul etmelisiniz.
Bir ajansla veya marka adlandırma uzmanıyla çalışmak, muhtemelen yeni markanızın adını oluşturmak için en iyi seçenektir. Bunun nedeni, marka adınız işinizin en kritik yönlerinden biridir. Müşterilerin şirketinizle her etkileşimde bulunacakları ve duyacakları şey budur, bu nedenle markanız hakkında doğru mesajı ileten bir ad seçmek çok önemlidir.
Eğer bir girişimciyseniz, küçük bir bütçeyle işe başlıyor olabilirsiniz. Bir ajansın veya profesyonelin hizmetleri için ödeme yapacak gücünüz yoksa, bu bölümün size (bazen) bu zorlu adım için bazı önemli ipuçları ve rehberlik sağlayacağını umuyorum.
Adım 1: Marka Adı ile Nasıl Bir İletişim Kurmak İstediğinizi Tanımlayın
Doğru ad, kim olduğunuzu ve şirketinizin doğrudan veya bilinçaltında ne yaptığını yansıtmalıdır. Örneğin, isimle markanın hangi bölümünü vurgulamak istediğinizi düşünebilirsiniz: endüstri mi? Marka amacı? Ürünler? Markanın kültürel kökenleri? Markanın uzmanlığı? Daha fazla kafa daha fazla fikir üreteceğinden, bu adım en çok insanlardan oluşan bir ekiple çalışır.
Adım 2: Markanızı Neyin Benzersiz Kıldığını Düşünün
Adın markanızın kim olduğunu temsil etmesi ve kendi kimliğini vurgulaması gerektiğini unutmayın. Markanızı farklı ve benzersiz kılan şeyleri düşünerek rakiplerinden farklı kalabilmek önemlidir.
Adım 3: Beyin Fırtınası
Beyin fırtınası, olası isimlerin bir listesini oluşturmayı amaçlayan bir grup tekniğidir. İşte dikkate alınması gereken bazı faktörler:
- Beyin fırtınası oturumuna birkaç katılımcıyı ve yardım etmeyi teklif eden herkesi dahil edin: ortaklar, potansiyel müşteriler, arkadaşlar ve personel. Birkaç beynin her zaman birden daha iyi olduğunu unutmayın!
- İnsanların kendilerini rahat hissettikleri rahat bir ortam yaratın.
- Paylaşılan bir belgeye veya panoya fikirleri yazın
Marka ismi bulma sürecinde hayal gücünüzün tükendiğini düşündüğünüzde, şu ipuçlarından bazılarını deneyin:
- Ürününüzü/markanızı tanımlayan tüm sıfatları listeleyin.
- Listeyi birkaç anahtar sıfatla daraltın. Müşterilerin markanızı gördüklerinde veya duyduklarında bu kelimeleri düşünmelerini istiyorsunuz. Örneğin, çevre dostu temizlik ürünleri satıyorsanız, markanızı tanımlamak için bazı iyi sıfatlar “doğal”, “sürdürülebilir” ve “çevre dostu” olabilir.
- Tüketicilerinizin markanızla etkileşime girdiklerinde nasıl hissetmelerini istediğinizi düşünün.
- Farklı marka adı türlerini deneyin:
Bir kişinin adına göre: gerçek (örneğin, kurucunun adı) veya Jane & Lily gibi kurgusal olabilir.
Açıklayıcı Marka İsimleri: Yaptığınız veya yaptığınız şeyi tasvir eden bir ad. Örneğin, Toys ‘R Us iyi bir marka adıdır çünkü müşterilere mağazanın tamamen oyuncaklarla ilgili olduğunu söyler. Benzer şekilde Ace Hardware, müşterilere mağazanın donanım malzemeleri için gidilecek bir yer olduğunu bildirdiği için iyi bir isimdir.
İcat Edilen Marka İsimleri: Var olan bir kelime kullanılmayan, rastgele oluşturulan, biraz da uydurma diyebileceğimiz marka isimleridir. Pixar, buna bir örnek olarak verilebilir.
Resim Odaklı Marka İsimleri: Markayla çağrışımlar oluşturmak için bir yerin adını, mitolojik bir karakteri, bir hayvanı veya başka herhangi bir resmi kullanın. Bu adlandırma stratejisini kullanan bazı markalar arasında “Nike” (adını Yunan zafer tanrıçasından almıştır), “Austin” (Teksas’taki şehirden almıştır) ve Güney Amerika’nın bir coğrafi bölgesini ifade eden “Patagonia” yer alır.
Kelimelerin, harflerin veya sayıların kombinasyonu: Hala bir isim bulmakta zorlanıyorsanız, her zaman bir kelime, harf veya rakam kombinasyonu kullanmayı deneyebilirsiniz. Örneğin, bazı markalar “3M”, “Xerox”, “Facebook” ve “eBay” gibi isimler bulmak için bu stratejiyi kullandı.
Çevrimiçi bir ad oluşturucu kullanın ve sonuçlardan bazılarını ad listesine dahil edip edemeyeceğinize bakın. Yeni fikirlerin nasıl akmaya başlayacağına şaşıracaksınız.
Marka İsmi Türleri
Marka adlarının birçok yapısı ve türü vardır, ancak genelde marka isimleri dört kategoriye ayrılırlar. Haydi bu türlerin ne olduklarına bakalım:
Jenerik Marka İsimleri
Cars.com veya Capstick gibi markalar, jenerik marka adlarının açık örnekleridir. Bunun gibi isimlerin güvenliğini sağlamak birçok nedenden dolayı zor olabilir; en önemlisi, snack.com gibi jenerik alan adlarının yüksek bir talep fiyatına sahip olmasıdır.
Jenerik marka adları kolay hatırlanabilir, tanımlanabilir ve işletmenin ne yaptığını net bir şekilde açıklayabilir. Ancak bu isimlerin kategorisi, iyi bir marka isminin yapması gereken kriterleri nadiren karşılar.
Kısa, akılda kalıcı ve şirketinizin yaptıklarını pratik bir şekilde özetlediği için çekici olsa da, benzersiz, ilgi çekici veya ilgi çekici değildir. Örneğin, “Köpek Maması”, köpek ürünleriniz için sağlam bir genel ad olabilir. Ancak bu tür marka isimleri, çok gerçekçi ve şirketi tek bir ürün veya kategoriye ayırmaktadır.
Tanımlayıcı Marka İsimleri
Tanımlayıcı marka adları, markanın, ürünün veya hizmetin müşteri için ne yaptığını açıklamaya çalışır. Örneğin Burger King, kullanıcılara ne sunduklarını açıkça gösterir ve kullanıcıya hiçbir soru bırakmaz.
Bu ad, size ne vereceklerini (hamburger) söyler ve bunda iyi olduklarını gösterir (kral). Sadece adını okuyarak ne elde edeceğinizi biliyorsunuz, bu sahip olunması gereken güçlü bir avantaj.
Bu kategoriye giren marka isimleri arasında Pizza Hut, Türk Hava Yolları, Holiday Inn, Gmail verilebilir. Bunların her biri kuruluşun ne sunduğunu açıklar veya ima eder. Bu, işletmenizin içinde yer alması için harika bir kategori olabilir.
Yardımcı Marka Adları
Yardımcı marka adları, işletmenin yaptıklarının tüm öyküsünü anlatmaz, ancak görsel ve duyguyu ileten bir dil aracılığıyla iş görebileceğini ima eder.
Amazon, bu tür marka adlarına harika bir örnektir, marka adları, geniş bir kataloğa sahip olduklarını ve kullanıcılara çok şey sunabileceklerini gösterir. İşletmenin amazon ile hiçbir ilgisi yok, ancak çok çeşitli ürünler sunuyorlar. Bir anlamda, markalarıyla birlikte Amazon ormanlarının engin teklifleri, çeşitliliği ve büyüklüğü ile ilişkilendirilirler.
Bu tür bir marka adının en büyük faydalarından biri, tek kısıtlamanın yaratıcılığınız olmasıdır. Eşsiz ve farklı olmak, adını tarihe dayandırmak veya eğlenceli bir kelime oyunu yaratmak isteyen bir marka için harika olabilir.
Rastgele veya Soyut Marka İsimleri
Bu marka isimleri kategorisi en fazla yaratıcılığı gerektirir ve anlaşılması zaman alabilir. Ancak, tüm zamanların en ikonik marka adlarının çoğu uydurma, rastgele veya soyut sözcüklerden geliyordu.
Bu isimler boş bir sayfadır ve hemen hemen her şeye dönüşebilir, ancak marka tanınırlığını bunların etrafında oluşturmak daha zordur. Bu isimlerin her zaman işe yaramamasının nedeni, insanların bu ismi herhangi bir şeyle ilişkilendirememesi veya onunla bağlantı kuramamasıdır. Yeni bir ürün, hizmet veya işletme piyasaya sürüyorsanız, genellikle kullanıcılara bir şeyler açıklayan bir ad eklemelisiniz.
Rastgele marka adlarına birkaç örnek, Google veya Apple’dır, bugün ikonik olsalar ve herkes onları bilse de, ticari tekliflerle hiçbir ilgileri yoktur.
Marka Adı Bulduktan Sonra Ne Yapılmalı?
Marka adınıza, uzun araştırma ve düşünmeler sonunda karar verdiniz. Marka adınıza karar verdikten sonra, süreç tabi ki bimiyor, hatta daha yeni başlıyor. Önce bulduğunuz marka adını çevreniz ile de test etmelisiniz (bunun için instagram üzerinden oylama veya anket yapmanızı öneririm).
Markanız, dijitalde mutlaka yer almalı. Bu yüzden bulduğunuz marka ismini dijitalde de yansıtabilmeniz için o alan adının da uygunluğunu kontrol etmelisiniz. İsminiz, her yerde aynı şekilde yer almalıdır.
Marka Adını Arkadaşlarınız, Aileniz ve Müşterilerinizle Test Edin
İşletmeniz için uygun bir isim bulduktan sonra, onu arkadaşlarınız, aileniz ve müşterilerinizle test etmeniz önemlidir. Terimler hakkında ne düşündüklerini görün ve geri bildirimlerini alın. Bu, potansiyel isimler listenizi daha da daraltmanıza yardımcı olabilir.
Örneğin, müşterilerin marka adı fikirlerinizden birini telaffuz etmekte zorlandıklarını görebilirsiniz. Bu durumda, bu adı listeden çıkarmak en iyisi olacaktır.
Tüm bu adımlardan sonra marka isminizi, ilgili devlet kurumlarına da kaydettirerek resmiyette de onaylayın ve sıra, markanızı büyütmekte 🙂
Alan Adının Uygun Olup Olmadığını Kontrol Edin
Bir markaya karar verdiğinizde, bir sonraki adım alan adının uygun olup olmadığını kontrol etmektir. Markanız için bir .com alan adı alabildiğinizden emin olmak istiyorsunuz; bu, müşterilerin sizi çevrimiçi bulmasını kolaylaştıracaktır.
Marka Adını Uygun Devlet Kurumlarına Kaydettirin
Marka adınızı uygun devlet kurumlarına kaydettirmeniz çok önemlidir. Bu, onu korumaya yardımcı olacak ve başka hiç kimsenin kullanmamasını sağlayacaktır.
Marka Adını Tüm Pazarlama Kanallarınızda Kullanın
Tüm bu adımlardan geçtiyseniz, yeni adınızı pazarlama malzemelerinizde kullanmaya başlayabilirsiniz. Buna web siteniz, kartvizitleriniz, sosyal medya hesaplarınız ve diğer pazarlama materyalleriniz dahildir.
Mükemmel bir marka adı seçmek, herhangi bir işletme için çok önemlidir. Müşterilerin ilk gördüğü şey olarak akılda kalan, göz alıcı, benzersiz ve şirketinizi iyi yansıtan bir marka adı istiyorsunuz.
Son Yorum
Bu süreç oldukça zorlu olabilir ama karmaşık olmak zorunda değildir, sistemli ve kurallara uygun ilerlemek de mümkün. Umarız, markanıza kesinlikle dikkat çekecek bir adı nasıl seçeceğiniz konusunda net bir fikriniz vardır.
Yukarıda özetlenen adımları izleyerek ve meslektaşlarınız, arkadaşlarınız ve ailenizle birlikte çalışarak, sizi gururlandırabilecek anlamlı ve akılda kalıcı bir marka adı düşünebilirsiniz.
Yine de bir isim bulmakta zorlanıyorsanız, bu konuda sizinle birlikte çalışabilecek marka ajansları ve uzmanları olduğunu unutmayın. Aslında, özellikle bunun gibi marka kimliğinin önemli bir parçası için her zaman marka uzmanlarından yardım almanızı öneririz.
Sizin marka adı bulma hikayeniz nasıldı? Yorum ve düşüncelerinizi bekliyorum ❤️