Dijitalde Var Mısın Yok Musun? - İpek Çebitürk

Dijitalde Var Mısın Yok Musun?

İlk yazımın konusu ne olsun diye çok düşündüm. En sonunda dedim ki: Madem ben burada dijital pazarlamadan, E-Ticaretten, sosyal medyadan kısacası Dijital Dünya kavramlarından bahsedeceğim; önce onun önemini açıklamalıyım. İyi mi yapmışım, bunu sizin kararlarınız belirleyecek. Keyifli okumalar 🙂

Dijital Dünya Nedir?

Yukarıdaki görseli seçmemin bir sebebi var. Görselde bir Dünya, Dünya’nın etrafında saatten arabaya kadar birçok kategori bulunuyor. En dışında ise hepsini tutan bir el. Tam olarak bu Dünya’nın içindeyiz. Oturduğumuz yerden, sadece bir tıkla istediğimiz her şeyi yapabildiğimiz bir dönem. Parmağımızın ucunda olan “Yeni Dijital Dünya”.

Nedir Bu Dijital?

Fransızca “digital” kelimesinden dilimize giren dijitali, TDK 3 farklı şekilde anlamlandırıyor:

  1. Sayısal
  2. Verileri bir ekran üzerinde elektronik olarak gösteren.
  3. Verilerin bir ekran üzerinde elektronik olarak gösterilmesi.

Bu 3 kavramı bir araya getirelim. Dijital, tüm verilerin (görsel, yazı, sayılar, videolar vb.) dijital araçlarla bir araya getirilerek sayısallaştırılmasıdır. Sayısallaştırma ise tüm bu verilerin 0 ve 1’ler şeklinde dijital ortamlarda kodlanmasıdır.

Örneğin, evde kendi kendinize şarkı söylüyorsunuz. Telefonu elinize alıp şarkı söylerken sesinizi kayda alırsanız sesiniz, sayısallaşarak telefonunuza kayıt edilir. İşte bu da sesinizin dijitalleşmiş halidir. Bu biçimini sonsuza kadar saklayabilir, farklı ortamlara gönderebilirsiniz.

Dijital, Son Dönemde Neden Bu Kadar Önemli?

Bu da sorulur mu dediğinizi duyar gibiyim 🙂 Haklısınız, neredeyse her anımızda telefon, bilgisayar kullanan bizler için önemi oldukça bariz. Dijital araçlar, akıllı cihazlar, beyaz eşyalar ve aklınıza gelen daha birçok parçası var hayatımızda. Teknolojiyle birlikte her geçen gün de artacak. Hatta belki de bizden sonraki nesillerin dijitalle bağlantısı olmayan hiçbir eşyası kalmayacak. Yastığı bile 🙂

Dijital Sektör Nedir?

İçinde bulunduğum sektör olarak dijitalin önemini, pazarlama ve satış açısından ele alacağım. Dijital sayesinde ne kadar fazla kişiyi etkileme gücünüz var? Ne kadar fazla insana ürünlerinizi tanıtabilirsiniz? Bir marka olarak kendinizi veya mağazanızı ne kadar büyütebilirsiniz? Tüm bunların cevabını aşağıdaki bazı verilerle çok daha iyi anlayacağız.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneğinin İstanbul Üniversitesi ile birlikte hazırladığı “Mobil İletişim Sektör Raporu” na göre, Türkiye’nin %77’si akıllı telefon kullanıyor. Akıllı telefon kullananlar ise dijitalin en net üyeleri kabul ediliyor. Öncelikle nüfusun %77’sini cebimize koyalım, bunlar dijitalciler.

  • Küresel Dijital Raporuna göre, Türkiye’de 59 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Kullanıcıların %84’ü her gün internete giriyor.

Türkiye’nin 2021 yılı nüfusu yaklaşık 84 milyon. 50 milyon kişi ise internette aktif olarak yer alıyor. Bu kişiler dijital pazarlamanın en sevdikleridir. Reklamlar için en verimli kitledir çünkü onlar. 50 milyon kişiye fiziksel olarak ulaşabilir miydiniz bir düşünün. İşte bu, dijital ortamda oturduğunuz yerden, doğru stratejilerle mümkün.

İstanbul Bağdat caddesinde bir butiğinizin olduğunu düşünün. Bağdat caddesindeki kişilere ulaşmanız en kolayıdır. Yakın civardakilere de ulaşabilirsiniz. İstanbul genelinden de ulaşabilirsiniz ama uzak ilçelerde yaşayanların sıkça sizin butiğinize gelmeleri ne kadar mümkün olacaktır? Şehir dışından müşteri bulmanız pek olası değil. Tabi ki ülke dışına satış yapmanız ise en zoru. Buraya kadar hem fikiriz. Şimdi aynı butiğin dijital ortamdaki haline bakalım. Dijitalde bir mağaza açtığınızda çevre faktörünü tamamen ortadan kaldırmış olursunuz. İster farklı ilçe, ister farklı şehir, isterse de farklı ülke. Her yerden insana saniyeler içinde ulaşırsınız. Aynı butiğin iki farklı ortamdaki satış gelir farkını hayal edebiliyor musunuz?

  • Future of Business’ın raporuna göre, Türkiye’deki KOBİ’lerin %71’i yeni ürün veya hizmetlerini tanıtmak için dijital platformları kullanıyor.

İnterneti ürün veya hizmet satma amacıyla kullanan KOBİ’lerin oranı ise %56. Bu bilgiyi sizinle neden mi paylaştım? Çağın ve rakiplerinizin gerisinde kalmamanız için. Bu yazıyı okuyan, bir girişimi veya girişim fikri olan herkes, dijitalin gücünü daha iyi anlasın diye. Burada imkanlar çok daha ulaşılabilir, müşteriler çok daha fazla, giderler çok daha az, satışlar çok daha yüksek.

Dijitalin Verilerle Kanıtı

İnsanları bir şeye ikna etmek istediğimde her zaman verileri kullanırım. Şimdi sizlere de bunu yapacağım 🙂 Yazının bu kısmına kadar neden dijitalde olmanız gerektiği konusunda  hala ikna olmadıysanız olaya bir de verilerle bakalım.

Yukarıda Türkiye verilerinden biraz bahsetmiştim. Daha da genele çıkıp Dünya verilerini inceleyelim.

Dünya İnternet Kullanım İstatistikleri Nedir?

We Are Social Digital in 2021  Raporuna Göre Kullanıcı İstatistikleri

  • 4.66 milyar internet kullanıcısı bulunuyor. Dünya nüfusunun  %59’u
  • 4.20 milyar sosyal medya kullanıcı bulunuyor. Dünya nüfusunun %53’ü
  • 5.22 milyar mobil kullanıcısı bulunuyor. Dünya nüfusunun %66’sı.

We Are Social Digital in 2021  Raporuna Göre  Kullanıcı İstatistiklerindeki Yıllık  Büyüme

  • İnternet kullanıcı sayısı 2020 yılına göre 317 milyon artarak %7,3 büyüdü.
  • Sosyal medya kullanıcı sayısı 2020 yılına göre 490 milyon artarak %13,2 büyüdü.
  • Mobil kullanıcı sayısı 2020 yılına göre 93 milyon artarak %1,8 büyüdü.

İnternet kullanıcıları günde ortalama 7 saat internet kullanırken, günlük ortalama mobil kullanım süresi ise 3,5 saat olarak raporlanmıştır. Kullanıcıların ise %55,7’si  mobil telefonlar ile üzerinden interneti kullanmaktadır.

Şimdi size bir soru: Fiziksel bir işletmeniz olduğunda Dünya nüfusunun %59’una ulaşma ihtimaliniz var mı? İşte bu ihtimal dijital ortamda mümkün. İster sosyal medya ile ister web site veya diğer platformlarla.

Fikrinizi, ürününüzü, hizmetinizi milyonlara ulaştırabilirsiniz. Hem de bu sayı aylık veya yıllık değil, günlük olabilir. Doğru ürün/hizmet, doğru strateji ile planlanırsa milyonlarca kişi hazır. Sizinle tanışmayı bekliyor.

Tüm bunları toparlamak gerekirse: Çağın gerisinde kalan kişiler ve markalar başarısızlığa her zaman mahkûm olmuştur. Elimizin altında çok güçlü bir Yeni Dijital Dünya var. Başarı istiyorsak yeniliğe ayak uydurmalı ve onu en doğru şekilde kullanmalıyız. Dijital pazarlama, e-ticaret, sosyal medya tüm bu kaynaklardan yararlanın, gerekirse bunu profesyonel olarak yapan kişilerden destek alın. Doğru stratejiler uyguladığınızda kısa zamanda gelen başarınıza kendiniz bile hayret edebilirsiniz. Bir sonraki yazıya kadar kendinize iyi bakın, dijital kalın 🙂

 

Kaynak: https://wearesocial.com/digital-2021

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir